Wat te doen tegen slecht horen
‘Sorry, wat zei je?’ is de meest voorkomende zin bij slechthorende mensen. Je merkt dat de tv steeds een aantal volumeknoppen omhoog moet en dat je de ander minder goed verstaat. Dit zijn symptomen van gehoorverlies en deze moeten zeer serieus genomen worden. Weinig mensen komen meteen in actie wanneer zij deze symptomen ervaren. In deze blog nemen we jou mee in de meest voorkomende symptomen van gehoorverlies en wat je er tegen doet.
Signalen van gehoorverlies
Over het algemeen krijgen we te maken met gehoorverlies naarmate we ouder worden. Veel 50-plussers horen minder goed en merken dat ze hoge geluiden niet goed meer horen. Maar dit is zeker niet leeftijdsgebonden. Vanaf het dertigste jaar neemt het gehoor per decennium af met ongeveer 7 decibel. Om het makkelijk te maken hebben we de meest voorkomende signalen opgesomd;
- Moeite met het volgen van gesprekken
- ‘’Sorry, wat zei je?’’
- De radio/tv moet steeds harder
- Telefoneren wordt lastig
- Je weet niet uit welke hoek het geluid komt
- Je hoort de deurbel niet
- Het is in een rumoerige omgeving erg lastig om de ander te verstaan
Eerste stappen
Voordat je een afspraak maakt voor een gehoortest onderneem je een aantal stappen. Wij raden het aan om een oorsmeer verwijderaar aan te schaffen en de oren eerst goed schoon te maken. Het oor kan namelijk verstopt zitten door een prop oorsmeer. Hierdoor zit de gehoorgang gedeeltelijk dicht.
Bescherm de oren
Je kunt lawaaidoofheid en verdere gehoorschade voorkomen door de oren tegen lawaai te beschermen. Zet bijvoorbeeld de muziek van je oordopjes zacht, kies tijdens het uitgaan een omgeving waar de muziek minder hard staat en gebruik oordopjes op plekken waar er veel lawaai is.
Gehoortest
Merk je dat je nog steeds last hebt om de ander goed te verstaan? Dan is het echt de hoogste tijd om het gehoor te laten testen. Dit doe je bij de huisarts of bij de audicien. Als de gehoortest aantoont dat je slecht hoort, dan kan je een hoortoestel proberen. Het is belangrijk om hier op tijd mee te beginnen.
Maak het bespreekbaar
Veel mensen schamen zich voor hun slechthorendheid omdat ze denken dat ze de enige in hun omgeving zijn. Dit is nergens voor nodig want slechthorendheid komt ontzettend vaak voor. Probeer het niet te verbergen en bespreek het met mensen om je heen. Laat het bijvoorbeeld weten aan je collega’s op werk zodat zij hier ook rekening mee houden.