In 4 stappen een vijver aanleggen in je tuin

In 4 stappen een vijver aanleggen in je tuin

Wil jij jouw tuin een oppepper geven, maar je weet niet hoe? Denk dan eens aan het aanleggen van een vijver. Een vijver veranderd de complete dynamiek van je tuin. Met een vijver lijkt je tuin op een uniek stuk natuur. De meeste mensen beginnen er niet aan omdat ze denken dat het veel onderhoud nodig heeft. Dit is echter niet waar. Door een vijver op de juiste manier aan te leggen, heeft het weinig onderhoud nodig. Voor de aanleg moet je wel wat tijd vrijmaken. Een vijver kan je het beste in het voorjaar aanleggen zodat vijverplanten gelijk goed kunnen aarden. In dit artikel laten wij zien hoe je in 4 stappen een vijver aanlegt in je tuin.

Stap 1: Vijver uitgraven

De eerste stap is uiteraard om de vijver uit te graven. Bepaal wat de beste plek is voor de vijver in de tuin door een plattegrond te maken. Kies een plek die veel in de zon staat met weinig bomen eromheen. Hoe meer bomen er om de vijver staan hoe meer onderhoud er nodig is om de vijver schoon te houden. Graaf een vijver van ongeveer 80 tot 100 centimeter diep. De vijver moet namelijk diep genoeg zijn zodat het water de temperatuurverschillen aan kan van de verschillende seizoenen. Daarnaast moeten de plantjes en installaties voldoende ruimte hebben voor een natuurlijke uitstraling. Na het uitgraven plaats je ongeveer 10 centimeter wit zand op de bodem om de onderkant te beschermen tegen grondwater.

Stap 2: Vijverfolie aanleggen

Na het uitgraven kan het vijverfolie worden aangelegd. Bereken eerste de maat van het folie aan de hand van de volgende formule:

  • Lengte folie: Lengte vijver + 2x diepte vijver + 1 meter overlap
  • Breedte folie: Breedte vijver + 2x diepte vijver + 1 meter overlap

Nu je de juiste maat hebt berekend, is het tijd om het folie aan te leggen. Leg het folie in de kuil zonder al te veel druk uit te oefenen. Loop tijdens de aanleg op je sokken of blote voeten om zo min mogelijk schade aan te brengen aan de bodem. Als de folie goed ligt, plaats je de rand vol met zware stenen zodat de folie goed blijft liggen. 

Stap 3: Vijver vullen 

Voordat je de vijver vult met water, is het belangrijk dat er eerste een laag substraat op de bodem ligt. Dit is een belangrijke basis voor de gezondheid van de vijver. Bacteriën hechten zich goed aan substraat en die bacteriën zijn nodig voor een gezonde biologische huishouding van de vijver. Vul vervolgens de vijver met kraanwater. Kraanwater is geschikt voor een vijver in je tuin. Het mist alleen wat voedingsstoffen die je later eenvoudig moet toevoegen. Laat dit water een week zitten voordat je ermee verder gaat.

Stap 4: Vijver afmaken

Na een week heeft de waterdruk de bodem vormgegeven. Maak de vijver af met mooie beplanting eromheen en door de juiste voedingsstoffen toe te voegen. Aan de rand kies je voor de planten die je zelf mooi vindt, zolang het maar geen bomen of struiken zijn met diepe wortels. Tot slot installeer je een goede vijverpomp en filter  voor de benodigde circulatie en kwaliteit. Test het water aan het begin regelmatig om te controleren of de installatie zijn werk doet. 

seo

Related Posts

Je tuin onderhouden in de lente in 3 eenvoudige stappen

Je tuin onderhouden in de lente in 3 eenvoudige stappen

Hoe bereid je jouw tuin voor op de zomer?

Hoe bereid je jouw tuin voor op de zomer?