Je tuin onderhouden in de lente in 3 eenvoudige stappen

Je tuin onderhouden in de lente in 3 eenvoudige stappen

In de lente komen alle planten weer tot bloei. De groeiperiode breekt aan en dat gaat gepaard met prachtige bloemen, gezellige bijtjes en veel groen. Na een lange winter hebben de planten op dit moment gewacht om hun schoonheid weer te laten zien.

Voeden tijdens de groeiperiode

Het voorjaar gebruiken de planten om weer aan te sterken en verder te groeien. Water en zon zijn belangrijke voedingsmiddelen voor planten. Daarnaast is het verstandig om de planten wat extra’s te geven. Denk aan het toevoegen wat van bemeste tuinaarde. Een goede universele oplossing voor de meest voorkomende planten. Daarnaast kun je specifieke planten wat specifieke bemesting geven. Een buxushaag bijvoorbeeld ondersteun je met wat buxusmest. Dit helpt de plant aan te sterken omdat de buxus een goed voorbeeld is van een plant die geteisterd kan worden door insecten.

Planten de ruimte geven

Het voorjaar is ook voor veel planten het snoeimoment. Bloesemplanten, die vroeg in het seizoen bloeien, snoei je direct na de bloei. Op die manier hebben deze planten nog het hele seizoen om weer te groeien en aan te sterken. Ook snoei je deze planten niet aan het einde van de zomer, omdat ze dan minder goed beschermd zijn tegen invriezing.

Daarnaast haal je alle dorre en dode takken, planten en onkruid weg uit de tuin. Op die manier krijgen alle nieuwe stekjes weer voldoende ruimte om lekker uit te dijen. Doe dit direct na de bloei van de voorjaarsbollen, zoals krokussen en narcissen. Vaak is dit een goed moment dat ook de nachtvorst achter de rug is. Let wel op dat je de bollen niet uit de grond trekt, dat zou zonde zijn met het oog op volgende voorjaar.

Laatbloeiers zaaien

Wil je het hele seizoen van bloemen genieten? De lente is een goed periode om nieuwe planten in te zaaien. Denk aan stokrozen, goudsbloemen of gladiolen. In april en mei is het nog niet te warm. Zorg dat je de stekjes op droge dagen wat extra water geeft. Voldoende licht en warme temperaturen doen de rest. Tegen de tijd dat het juli is staat er al een volwaardige plant en midzomer geniet je van prachtige, volle bloemen.

Laat je goed informeren of planten eenjarig of vaste planten zijn. Bij milde winters houden planten het vaak nog een jaar extra vol. Maar enkele dagen vorst is funest. 

Vaak zijn de eenjarige planten wel rijke bloeiers die maanden achter elkaar kunnen bloeien, zoals Spaanse Margrietjes of mooie rozen.

 

redactie

Related Posts

In 4 stappen een vijver aanleggen in je tuin

In 4 stappen een vijver aanleggen in je tuin

Hoe bereid je jouw tuin voor op de zomer?

Hoe bereid je jouw tuin voor op de zomer?