In 4 stappen een perfecte elevator pitch

In 4 stappen een perfecte elevator pitch

Wat is een elevator pitch en hoe kan het jouw carrière helpen? Een elevator pitch, ook wel bekend als een ‘lift toespraak’ genoemd, is een korte samenvatting van jouw achtergrond en ervaring. De reden dat we het een elevator pitch noemen, is omdat het kort genoeg moet zijn om jezelf te presenteren tijdens een korte rit in de lift. Stel dat je in de lift een beetje voor je uit aan het staren bent en bij de tweede etage stapt er iemand bij je in. Je knikt vriendelijk en gaat vervolgens weer verder met voor je uit staren. Maar dan realiseer je ineens dat degene die zojuist ingestapt is, de directeur van een bedrijf is waar jij super graag wilt werken. Je ziet dat hij op het knopje van de zesde etage heeft gedrukt en jij gaat naar de zevende etage. Je hebt dus ongeveer een halve minuut de tijd om jezelf voor te stellen en om erachter te komen of jij wellicht een goede toevoeging kan zijn bij het bedrijf. Een goede pitch gaat over jou; wie je bent, wat je doet en wat je wilt doen.

Wanneer en hoe gebruik je een elevator pitch?

Een elevator pitch wordt meestal gebruikt om jezelf te presenteren tegen een mogelijke nieuwe werkgever. Een creatieve elevator pitch helpt je om jezelf op een overtuigende manier te presenteren tegenover het bedrijf waar je voor gaat solliciteren. Bovendien kun je een elevator pitch ook heel goed gebruiken op een eerste werkdag om je op deze manier aan jouw nieuwe collega’s voor te stellen. Ga je naar een netwerkbijeenkomst of beroepsvereniging? Als er bij dit soort bijeenkomsten aan jou gevraagd wordt om iets over jezelf te vertellen, kan de elevator pitch een handig hulpmiddel zijn om kort en bondig meer informatie over jezelf te geven.

Een elevator pitch maken

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de elevator pitch in jouw hoofd hebt zitten als je daadwerkelijk de directeur van jouw droombaan tegenkomt. Maar hoe kun je nou een creatieve elevator pitch maken? Met ons stappenplan maak jij binnen no-time een elevator pitch waarmee je iedereen zult verbluffen!

Stap 1: Begin met jezelf te introduceren

Als iemand je vraagt om een pitch te geven, op een evenement, een interview of iets wat daartussenin zit, begin de elevator pitch dan met het geven van jouw volledige naam, een glimlach en steek je hand naar voren uit voor een stevige handdruk. Zeg vervolgens iets in de trant van: “Wat leuk om u te ontmoeten”.

Stap 2: Beschrijf wat je doet

Vervolgens geef je een korte samenvatting van jouw achtergrond. Vertel bijvoorbeeld welke opleiding je volgt (of hebt gevolgd), iets over jouw werkervaring en/of eventuele belangrijke sterke kanten van jezelf. Weet je niet zo goed wat je hier kunt benoemen? Probeer dan alles wat in je opkomt op een papiertje op te schrijven. Als je alles hebt opgeschreven wat er in je opgekomen is, kun je bepalen wat wel en niet relevant is. Als je eenmaal een paar belangrijke punten over hebt, kun je dit in een logisch verhaal zetten. Als voorbeeld:

“Hoi, mijn naam is Betty. Wat leuk om u te ontmoeten! Ik ben een online marketeer en ben gespecialiseerd in SEO van A tot Z. Samen met mijn vijf jaar professionele ervaring ben ik onlangs afgestudeerd aan de Hogeschool van Rotterdam, waar ik de opleiding Marketing en Communicatie heb gevolgd…”

Stap 3: Leg uit wat je wilt

Wat je vervolgens gaat vertellen hangt af wat het doel van je elevator pitch is. De vraag die je gesteld wordt kan bijvoorbeeld afhangen voor een nieuwe baan, een stage of gewoon voor het verkrijgen van contactinformatie. De elevator pitch is een goede mogelijkheid om uit te leggen welke waarde jij naar het bedrijf kunt meebrengen, waarom jij geschikt bent voor een bepaalde baan of in het algemeen wat jouw gesprekspartner(s) te winnen heeft bij jouw interactie. Probeer je in deze stap in ieder geval te focussen op hetgeen wat je te bieden hebt.

Laten we verdergaan met de elevator pitch van Betty.

“Hoi, mijn naam is Betty. Wat leuk om u te ontmoeten! Ik ben een online marketeer en ben gespecialiseerd in SEO van A tot Z. Samen met mijn vijf jaar professionele ervaring ben ik onlangs afgestudeerd aan de Hogeschool van Rotterdam, waar ik de opleiding Marketing en Communicatie heb gevolgd. Ik vind het werk dat u als online marketingbureau doet vernieuwend en verfrissend en ik zou dolgraag de kans krijgen om mijn expertise in te zetten voor uw bedrijf…”

Stap 4: Eindig met een call to action

De elevator pitch sluit je tot slot af door te vragen of aan te geven wat u wilt dat er gebeurt. Als je denkt dat de elevator pitch geschikt is voor een bepaalde situatie, begin dan met het doel om een nieuw inzicht te krijgen of om de vervolgstappen te bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld het volgende zeggen: vragen om een gesprek, interesse in de baan tonen, bevestigen dat je de interview vraag volledig beantwoord hebt of vragen of iemand jouw mentor wil zijn.

We snappen dat het best eng en spannend kan zijn om aan het einde van de elevator pitch aan te geven wat je precies wilt, maar het is wel heel belangrijk dat je het aangeeft. Anders loopt het gesprek dood. Onthoud wel; je hebt jouw gesprekspartner pas net ontmoet. Maak de vraag die je aan het einde stelt dus eenvoudig met weinig vereisten aan hun kant.

Dit is een geschreven voorbeeld van een elevator pitch hoe Betty haar pitch kan afsluiten:

“Hoi, mijn naam is Betty. Wat leuk om u te ontmoeten! Ik ben een online marketeer en ben gespecialiseerd in SEO van A tot Z. Samen met mijn vijf jaar professionele ervaring ben ik onlangs afgestudeerd aan de Hogeschool van Rotterdam, waar ik de opleiding Marketing en Communicatie heb gevolgd. Ik vind het werk dat u als online marketingbureau doet vernieuwend en verfrissend en ik zou dolgraag de kans krijgen om mijn expertise in te zetten voor uw bedrijf. Zou u het erg vinden als ik volgende week even snel bij u op kantoor kom om te bespreken wat ik eventueel voor meerwaarde kan bieden bij uw organisatie?

De afsluiting van jouw elevator pitch

Zo, het hoge woord is eruit. Gaat jouw gesprekspartner akkoord met jouw verzoek? Bedank ze dan vriendelijk voor hun tijd en vraag om hun contactgegevens. Sluit het gesprek af met een beknopt en actiegericht afscheid. Bijvoorbeeld: “Bedankt voor uw tijd. Ik zal vanavond een e-mail sturen met follow up. En nog een hele fijne dag toegewenst.”. Gaan ze niet akkoord met jouw vraag of verzoek? Sluit de elevator pitch dan vriendelijk en beleefd af: “Dat begrijp ik volkomen. Mag ik u alsnog vriendelijk bedanken voor uw tijd. Als u het goed vindt, stuur ik u een follow up e-mail om te kijken of er een beter moment is om contact met u op te nemen.”.

Succes met jouw elevator pitch!

We hopen dat je iets gehad hebt aan onze informatie hoe je een goede en creatieve elevator pitch kunt maken. En mocht je hem binnenkort nodig hebben, dan wensen we jou natuurlijk heel veel succes! En we hopen dat je met jouw elevator pitch kunt bereiken wat je graag zou willen bereiken.

redactie

Related Posts

Jouw eerste kantoor inrichten

Jouw eerste kantoor inrichten

Nieuwe ideeën voor jouw onderneming

Nieuwe ideeën voor jouw onderneming

Je eigen kledingmerk starten, zo doe je het

Je eigen kledingmerk starten, zo doe je het

Je eigen bedrijf starten, hier moet je aan denken

Je eigen bedrijf starten, hier moet je aan denken