Je eigen kledingmerk starten, zo doe je het

Je eigen kledingmerk starten, zo doe je het

Je houdt van mode en je bent van plan om je eigen kledingmerk op de markt te gaan zetten. Maar waar begin je? Ga je de kleding zelf ontwerpen of laat je dit door iemand doen? En waar laat je de kleding maken of ga je dit zelf doen? In deze blog leggen we uit hoe je een eigen kledingmerk start. 

Waar begin je?

Wij raden aan om al je ideeën uit te werken tot een businessplan. Schrijf zo nauwkeurig mogelijk je ideeën en je doelen uit. Vervolgens bouw je een webshop met Shopify. Zorg dat je al vanaf de basis rekening houdt met zoekmachine optimalisatie. Zoekmachine optimalisatie ook wel bekend onder de afkorting SEO (search engine optimization) is het optimaliseren van een website om de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google te verbeteren. Dit is super belangrijk als je gevonden wilt worden door je doelgroep. 

Merknaam bedenken

Een merknaam voor je kledingmerk is uiterst belangrijk. Zorg voor een pakkende naam en een mooi logo. Houd goed in je achterhoofd dat er ook een domeinnaam beschikbaar moet zijn met jouw merknaam. Wanneer dit niet het geval is, ben je toch echt genoodzaakt om een andere naam te kiezen.Bekijk op een website waar je domeinnamen vastlegt of jouw merknaam beschikbaar is. 

Marketingstrategie

Voordat je gaat beginnen met het produceren van kleding is het van belang om een ijzersterk marketingplan samen te stellen. Een goed product zonder marketingplan verkoopt simpelweg niet. Bedrijven die voor en tijdens de ontwerpfase van hun producten al bedenken hoe ze de producten op de markt gaan zetten, lopen voor op hun concurrentie. Daarom is het belangrijk om een goed plan te hebben voordat je de kleding ontwerpt. Bedenk unique selling points die jou merk gaan onderscheiden van de concurrentie. Verzin ook gelijk hoe de communicatie eruit moet gaan zien. 

Een goed marketingplan bevat tenminste:

  • Wie is de doelgroep?
  • Welk probleem los je op?
  • Waar vind je de doelgroep?
  • Wat zijn de USP’s (Unique selling points)?
  • Wat is de positionering ten opzichte van de concurrentie?
  • Wie moeten jouw merk vertegenwoordigen?
  • Gedetailleerde planning

Kleding ontwerpen

Wanneer je bij de fase kleding ontwerpen bent gekomen, heb je 2 opties. Je gaat de kleding zelf ontwerpen. Of je laat de kleding door iemand anders ontwerpen. Wanneer je het door iemand anders laat ontwerpen zal je een behoorlijk budget moeten hebben. Wanneer je het zelf gaat doen raden we aan om te beginnen met het ontwerpen van een paar samples. 

Het zoeken van een producent

Vervolgens moet je op zoek naar een producent die de kleding voor je gaat fabriceren. Neem hiervoor een kijkje op Alibaba. Dit is een platform wat producenten van over de hele wereld bij elkaar brengt op een soort marktplaats. Praat met een aantal partijen en ga niet akkoord bij de eerste de beste producent. Neem hier goed de tijd voor. 

Vervolgens is het zaak om gewoon te beginnen. Wanneer je vast komt zitten is het altijd handig om gebruik te maken van een online marketing bureau. Zij weten precies wat er nodig is om jouw merk in de lift te stoppen. 

redactie

Related Posts

4 manieren om te besparen op je bruiloft!

4 manieren om te besparen op je bruiloft!

Zo begin je een restaurant

Zo begin je een restaurant

Jouw eerste kantoor inrichten

Jouw eerste kantoor inrichten

Herenondergoed als cadeau voor hem

Herenondergoed als cadeau voor hem