Zo begin je een restaurant

Zo begin je een restaurant

Droom je ervan om je eigen restaurant te runnen? Aarzel dan niet en kom in beweging. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We hebben hieronder een aantal tips voor je samengesteld zodat jij binnenkort jouw eigen restaurant kunt openen.

Waar begin je?

Ga niet als een kip zonder kop spullen aanschaffen zoals glazen, een horeca terrasscherm of ander materiaal. 

Voordat je begint met je restaurant avontuur is het belangrijk dat je voor jezelf goed overzichtelijk hebt waar je allemaal rekening mee moet houden. Allereerst moet je jouw restaurant als onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Iedereen die in Nederland een bedrijf gaat starten is zich verplicht hier in te schrijven. Doe dit wel op tijd, dit is mogelijk tot een week na je start datum. Een inschrijving kost € 51,30. Na de inschrijven bij de Kamer van Koophandel word je automatisch ingeschreven bij de Belastingdienst, dit hoef je dus niet zelf te doen. 

Ondernemingsplan

Dromen worden werkelijkheid wanneer dit goed op papier wordt uitgezet. Schrijf daarom een ondernemingsplan voor jouw restaurant. Het schrijven van een goed ondernemingsplan kan dienen als overzicht van jouw dromen. Met een ondernemingsplan krijg je een duidelijk beeld van je kansen, concurrentie, doelstellingen en je potentiële doelgroep. 

Bestemmingsplan

Voordat je een huur- of koopcontract tekent is het verstandig om erachter te komen of het handig is om een restaurant te beginnen op de locatie. Dit doe je door langs te gaan bij het gemeentehuis. Hier kijk je of jouw restaurant past bij het bestemmingsplan. Soms liggen er plannen klaar om wijzigingen te brengen aan de locatie waardoor een restaurant niet erg gunstig is. 

Vergunning

Wanneer je eenmaal een mooie locatie hebt gevonden en goed pand is het tijd om te verbouwen. Wanneer je dit wilt gaan doen heb je een omgevingsvergunning nodig voor het slopen en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten. Een omgevingsvergunning is verplicht voor bepaalde gebouwen om de brandveiligheid te waarborgen. 

Ondernemers die een restaurant gaan beginnen hebben in bepaalde gemeenten een speciale exploitatievergunning nodig. Dit heeft te maken met de openbare orde en veiligheid. 

Verzekeringen

Als restauranthouder loop je ontzettend veel risico’s op allerlei onprettige situaties. Zo kan er brand in de keuken ontstaan of ingebroken worden. Gelukkig zijn deze risico’s te verzekeren. De volgende verzekeringen zijn handig bij het runnen van een restaurant:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • Inventaris- en voorraadverzekering
  • Verzekering voor het pand 
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Voorschriften

Bij het runnen van een restaurant krijg je te maken met bepaalde voorschriften. Denk hierbij aan voorschriften op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. 

Wij wensen je van ideeën van nu wensen je veel succes met het starten van jouw restaurant.

redactie

Related Posts

4 manieren om te besparen op je bruiloft!

4 manieren om te besparen op je bruiloft!

Ideeën om geld te besparen

Ideeën om geld te besparen

Nieuwe ideeën voor jouw onderneming

Nieuwe ideeën voor jouw onderneming

Je eigen kledingmerk starten, zo doe je het

Je eigen kledingmerk starten, zo doe je het