Zo vind je de opleiding die bij jou past

Zo vind je de opleiding die bij jou past

De leerlingen in het examenjaar van de middelbare school staan voor een lastige keuze. Welke vervolgopleiding ga je volgen? Veel leerlingen vinden dit een ontzettend moeilijke keuze en zijn bang om de verkeerde keuze te maken. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende vervolgopleidingen om uit te kiezen. In tegenstelling tot vroeger. Toen waren er maar een beperkt aantal mogelijkheden. In dit artikel leg ik uit hoe je de opleiding vindt die bij jou past.

Kijk naar jouw hobby’s en interesses

De eerste stap in het maken van een keuze voor een vervolgopleiding, is om te kijken naar jouw hobby’s en interesses. Wat vind je leuk om te doen? Waar ben je goed in? En wat vind je interessant? Dit is de basis voor het maken van een goede keuze, omdat dit de activiteiten zijn die je leuk vindt. Dit is namelijk de basis waar een opleiding in jouw geval aan moet voldoen. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan presenteren, is het al duidelijk dat een opleiding waarin veel gepresenteerd moet worden niet bij jou past.

Doe een studiekeuzetest

Er zijn op het internet talloze studiekeuzetesten te vinden. Wanneer je jouw hobby’s en interesses in kaart hebt gebracht, is het handig om een aantal van deze testen te doen. In een studiekeuzetest krijg je allerlei vragen over de onderwerpen die je interesseren. Op basis van jouw antwoorden komen een aantal opleidingen naar voren. Het is ook mogelijk om een gesprek aan te vragen met de decaan op jouw huidige school. Zij hebben kennis over vrijwel alle scholen in Nederland of kunnen makkelijk aan informatie komen. Daarnaast hebben zij ook uitgebreidere studiekeuzetesten tot hun beschikking. 

Neem deel aan open dagen en meeloopdagen

Jaarlijks organiseert elke school één of meerdere open dagen. Dit biedt leerlingen op de middelbare school de mogelijkheid om een kijkje te nemen op de school zelf. Er zijn vaak meerdere studenten aanwezig waaraan je vragen mag stellen en je krijgt informatie over bepaalde opleidingen. Echter willen de scholen zo veel mogelijk leerlingen aantrekken dat ze vaak alleen de positieve verhalen over de opleiding vertellen. Hiervoor is het handig om ook deel te nemen aan meeloopdagen. Bij meeloopdagen wordt je voor een dag toegewezen aan een student en beleef je hoe een schooldag eruit ziet.

seo

Related Posts

Nieuwe ideeën voor jouw onderneming

Nieuwe ideeën voor jouw onderneming

Je eigen kledingmerk starten, zo doe je het

Je eigen kledingmerk starten, zo doe je het

Je eigen bedrijf starten, hier moet je aan denken

Je eigen bedrijf starten, hier moet je aan denken

3 aanvullingen op je gaming laptop

3 aanvullingen op je gaming laptop

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *