Zo maak jij je tuin klimaatbestendig

Zo maak jij je tuin klimaatbestendig

Dat het klimaat aan het veranderen is hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen. Dit is dan ook terug te zien in het weer, veel warme dagen met tropische temperaturen, afgewisseld met extreem veel regenval. Wij als mensen moeten ons hier aanpassen, maar je tuin moet zich ook hier op kunnen aanpassen. Zo maak jij je een klimaatbestendige tuin.

Tegels eruit

Tegels mogen dan voor een strakke tuin zorgen, maar zijn niet bevorderlijk voor een klimaatbestendige tuin. Wil je zorgen voor een betere wateropname van de grond en minder hitte in de tuin. Tegels houden namelijk warmte vast. Zorg er dan voor dat ongeveer 50 procent van de tuin betegeld is.Op deze manier zorg je voor een betere drainage van de grond.

Meer groen in de tuin

Hoe meer planten, hoe beter voor een klimaatbestendige tuin. Door groen kan regenwater in je tuin beter weglopen. Geen groene vingers? Leg dan een gazon aan, slechts 50% van je tuin hoeft een groen oppervlakte te hebben om het regenwater goed te laten weglopen.

Bodemverbeteraars

Bodemverbeteraars zoals compost zorgen ervoor dat de bodem gezond is en houdt hierdoor beter water vast. Een gezonde bodem bevat namelijk meer lucht en daarnaast is een gezonde bodem een hele goede basis voor het groen in de tuin. Wil je gezonde planten en bloemen in de tuin? Creëer een gezonde bodem.

Plaats een regenton

Wil je geld besparen en het klimaat steunen? Plaats dan een regenton. Koppel de regenpijp af en laat het water afvoeren naar de regenton. Op deze manier vult de regenton zich met het regenwater. Het water dat met een regenton wordt opgevangen kun je hergebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin.

Schaduw

Het creëren van schaduw in de tuin is een simpele verandering maar brengt veel voordelen met zich mee. Het biedt een heerlijk plekje om te zitten in de tuin, maar voor een klimaatbestendige tuin brengt het ook enkele voordelen met zich mee. Het zorgt namelijk direct voor minder warmte in de tuin. Daarnaast zorgt veel schaduw ervoor dat de bodem van de tuin minder snel uitdroogt en daardoor langer kan doen met het gevallen water. Dit komt omdat door de schaduw de bodem minder warm wordt en het water niet direct verdampt.

redactie